Veelgestelde vragen over corona en het amateurvoetbal

Redactie
KNVB Media
31 mei, 12:00

De huidige coronacrisis heeft ook op het voetbal veel impact. - Foto: KNVB Media

Op deze pagina bundelen we de meest gestelde vragen over het coronavirus en de gevolgen voor het amateurvoetbal. Deze FAQ wordt continu bijgewerkt. Houd deze pagina dus regelmatig in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste informatie en ontwikkelingen.

Maatregelen

Na de aangekondigde versoepelingen per 5 juni 2021 zijn dit de meest in het oog springende maatregelen voor het voetbal:

 • Het is voor jeugdvoetballers weer mogelijk om wedstrijden te spelen tegen teams van andere verenigingen.
 • Senioren mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging zonder beperking in en zonder dat er onderling 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden.
 • Op sportaccommodaties die alleen open zijn voor sporters en benodigde vrijwilligers mogen de buitenterrassen onder voorwaarden open voor degenen die op de accommodatie aanwezig mogen zijn.
 • Alle kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.
 • Binnensportaccommodaties mogen open. Zaalvoetballers vanaf 18 jaar mogen in groepen van maximaal twee personen trainen, op anderhalve meter afstand. Groepstrainingen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
 • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
 • Alle wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Pure Energie Eredivisie Vrouwen mogen doorgaan.

Deze FAQ is bijgewerkt op vrijdag 28 mei. De komende dagen wordt er meer duidelijk over de details van de versoepelingen zoals aangekondigd op 28 mei, de FAQ wordt dan verder bijgewerkt. We streven ernaar de FAQ maandag 31 mei aan het einde van de dag volledig bijgewerkt te hebben.

Tot aan de zomer volgen nog diverse besluitmomenten waarop door het kabinet knopen worden doorgehakt over welke ruimte er is voor versoepelingen. Deze FAQ wordt na ieder besluitmoment bijgewerkt.

Wedstrijden/trainingen

Wanneer meerdere verenigingen een sportcomplex delen, mogen dan de teams van deze verenigingen ook onderling een oefenwedstrijdje spelen?

Het doel van de maatregelen is om sociale contacten en reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. In relatie tot het beperken van sociale contacten is het niet toegestaan om tegen jeugdteams van andere verenigingen te spelen, dus ook niet als zij gebruik maken van dezelfde accommodatie.

Mogen spelers van ‘samenwerkende jeugdteams’ (ST of SJO) wel trainen, ook als ze hiervoor naar de andere (samenwerkende) vereniging moeten?

Ja, jeugd mag blijven trainen volgens de geldende richtlijnen ook als ze in dit geval naar de ‘samenwerkende’ vereniging moeten.

Mogen ouders naar trainingen van kinderen komen kijken?

Nee, toeschouwers zijn niet toegestaan op de sportaccommodatie. Het doel van de overheidsmaatregelen is om de trainingen zoveel mogelijk door te laten gaan, zonder grote groepen mensen bij elkaar te brengen. Om die reden zijn toeschouwers niet toegestaan. Dit geldt ook voor ouders.

Mogen er bij spelers met een beperking ouders/begeleiders aanwezig zijn?

Als ondersteuning noodzakelijk is bij de sportactiviteit van een sporter dan is het toegestaan om één ouder/verzorger op de sportlocatie aanwezig te laten zijn. Voor deze persoon geldt ook dat het daar geldende protocol nageleefd dient te worden.

Wat is er toegestaan voor jeugdvoetballers?

Jeugdvoetballers (formeel tot en met 17 jaar) mogen zonder beperkingen trainen. Ook mogen zij wedstrijden te spelen tegen teams van andere verenigingen. Voor jeugdvoetballer organiseren we vanaf 5 juni kleinschalige regionale competities: de KNVB Regiocup.
KNVB RegioCupLees hier meer over de KNVB Regiocup

Wat is er toegestaan voor senioren?

Senioren (vanaf 18 jaar) mogen trainen en onderlinge trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging zonder beperkingen in groepsgrootte en zonder dat er onderling 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Zij mogen geen wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen.

Mogen ouders/ verzorgers die het vervoer naar uitwedstrijden verzorgen in verband met de KNVB Regiocup voor de jeugd op de accommodatie blijven?

Ja, zijn vallen onder teambegeleiding en mogen dus op de sportaccommodatie aanwezig zijn.

Zaalvoetbal

Onder welke voorwaarden mag er vanaf 19 mei gevoetbald worden in de zaal?

Vanaf 19 mei mag jeugd tot en met 17 jaar in grotere groepen in de zaal voetballen, zonder afstandsbeperking, met maximaal dertig personen in één ruimte.

Personen ouder dan 17 jaar mogen in groepen van maximaal twee personen (exclusief een trainer) in de zaal voetballen, met een maximum van 30 personen per ruimte. Binnen een tweetal moeten voetballers 1,5 meter afstand houden. De afstand tussen de verschillende tweetallen dient meer dan 1,5 meter te zijn zodat er geen sprake is van groepsvorming. De tweetallen mogen gedurende de training niet van samenstelling wisselen.

Mag een trainer meerdere tweetallen begeleiden?

Om uitleg te geven aan een tweetal mag een trainer van tweetal naar tweetal lopen. Groepsuitleg of -training aan meerdere tweetallen in één keer mag niet.

Mogen er onderling wedstrijden gespeeld worden in de zaal?

In de zaal mag jeugd tot en met 17 jaar onderling wedstrijden spelen tegen teams van hun eigen vereniging.

Is het dragen van een mondkapje verplicht tijdens het sporten in een zaalvoetbalaccommodatie?

Binnen moet iemand van 13 jaar en ouder een mondkapje dragen bij het naar binnen gaan en weggaan. Maar het mondkapje mag af tijdens het sporten.

Moet een trainer een mondkapje dragen tijdens het geven van een training in een zaalvoetbalaccommodatie?

Tijdens het geven van training is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. Vooraf en na afloop is het dragen van een mondkapje wel verplicht.

Regiocup

Voor jeugd t/m 17 jaar organiseren we vanaf 5 juni kleinschalige regionale competities: de KNVB Regiocup.
KNVB RegiocupLees hier meer over de KNVB Regiocup

Financiën

Wat moet ik doen als mijn vereniging als gevolg van deze nieuwe maatregelen in financiële problemen komt?

Neem hiervoor contact op met de Verenigingsadviseur in jouw regio. Hij/zij kan jouw vereniging helpen met het in kaart brengen van mogelijke (financiële) ondersteuning. Of bekijk onze pagina met alle informatie over de diverse (overheids)regelingen waar je als amateurvereniging aanspraak op kan maken.

Financieel coronadossierBekijk hier een overzicht van alle financiële regelingen voor amateurverenigingen

Zijn er financiële regelingen waar ik als amateurclub gebruik van kan maken vanwege de inkomsten die wegvallen door de coronamaatregelen?

Vanuit de overheid zijn er de afgelopen maanden diverse financiële regelingen bekendgemaakt voor amateursportorganisaties. Met behulp van deze regelingen konden amateursportorganisaties (een deel van) de financiële schade opvangen die ze hebben opgelopen naar aanleiding van de coronamaatregelen. Een overzicht van alle financiële regelingen vind je op onze speciale infopagina.

Ook vind je hier meer informatie over de financiële helpdesk die is opgezet in samenwerking met Sportsubsidie.nl. Verenigingen kunnen hier terecht met al hun vragen over het aanvragen van steunmaatregelen vanuit de overheid. 

Op 21 januari heeft het kabinet een extra steunpakket voor de amateursport bekendgemaakt van €240 miljoen. Dit geld wordt via specifieke regelingen zoals de TASO en TVS beschikbaar gesteld aan verenigingen.

Extra SteunpakketLees hier meer over het extra steunpakket van 240 miljoen euro voor de amateursport.

Financieel coronadossierBekijk hier een overzicht van alle financiële regelingen voor amateurverenigingen.

Gaat de KNVB de maandelijkse incasso's innen?

Nee, Vanwege de aanhoudende coronamaatregelen is besloten de maandelijkse incasso’s voor de maanden januari t/m april 2021 niet te innen. Afhankelijk van de verdere besluiten van het kabinet wordt er een beslissing genomen over de incasso van mei en de maanden daaropvolgend.

Kan ik personeelskosten die ik niet heb kunnen terugvragen via de NOW-regeling alsnog terugvragen via de TASO-regeling?

Bij de TASO tellen personeelskosten mee bij het berekenen van de financiële schade. De tegemoetkoming is een forfaitair bedrag. Er is een staffel met bandbreedte qua schade en een corresponderende tegemoetkoming. In de meeste gevallen geldt dat ± 35% tot ± 55% van de schade wordt gecompenseerd.

Bij de NOW 3.0 gold dat de loonsom voor 80% werd gecompenseerd bij 100% omzetverlies. Bij een lager omzetverlies daalde de tegemoetkoming evenredig. Dus stel dat clubs 50% omzetverlies hadden, dan werd 40% van de loonsom gecompenseerd. Grofweg kun je dus zeggen dat de NOW 3.0 gunstiger is wanneer het omzetverlies hoger is dan 70%.

Daarnaast geldt dat clubs die de TVL hebben aangevraagd in beginsel geen TASO mogen aanvragen. Eerder is al wel gecommuniceerd dat wanneer achteraf blijkt dat de TASO interessanter blijkt te zijn dan de TVL-tegemoetkoming clubs de mogelijkheid hebben om deze aanvraag in te trekken en alsnog gebruik kunnen maken van de TASO. Met name voor clubs met een hoge omzet is de TVL waarschijnlijk interessanter (TVL in Q4 2020 was de tegemoetkoming max, €90.000, bij de TASO is dat max. €12.500).

CompensatieregelingenEen overzicht van de diverse compesatieregelingenFinanciële helpdeskNeem voor ondersteuning bij de aanvraag van compensatieregelingen contact op met de helpdesk.

Onze aanvraag voor de NOW 3.0 is afgewezen vanwege de peilmaand (juni). Kan de KNVB hierin ondersteuning bieden?

Algemeen

Heeft de KNVB tips/adviezen voor trainingsvormen of andere manieren om leden in deze periode betrokken te houden?

Op onze speciale pagina ‘Blijf Voetbalfit’ vind je voorbeelden en handvatten om ook in deze periode op een veilige en verantwoorde manier te blijven voetballen.

Blijf voetbalfitOp deze pagina vind je per doelgroep de nodige handvatten om op een veilige manier door te blijven voetballen.

In de hoop dat er in de zomerperiode meer versoepelingen mogelijk zijn, adviseren wij verenigingen (die de mogelijkheden hebben) om ‘Zomervoetbal’ aan te bieden. Met name voor de 27+ voetballers is het de uitgelezen kans om nog een balletje te trappen. Of dat nou in de vorm van een training, wedstrijdje of toernooi is, is natuurlijk afhankelijk van de maatregelen. De KNVB ondersteunt graag op verschillende manieren.

ZomervoetbalVoetbal, zon en gezelligheid. De ideale manier om de senioren voetballers nog een wedstrijdje te laten spelen. Start nu met de organisatie van 7x7 zomervoetbal.

Is het toegestaan een Algemene Ledenvergadering (ALV) digitaal te organiseren?

Door de ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’ is het mogelijk om een digitale ledenvergadering te organiseren, zodat leden niet fysiek bij elkaar hoeven te komen om bepaalde besluiten te nemen.

Protocol/richtlijnen bij besmettingen

Wat moeten we doen als iemand positief test op het coronavirus?

In het geval van een positieve test in je team is het verstandig om zo snel mogelijk, via de betrokkene, te schakelen met de GGD. Zij doen een bron- en contactonderzoek en zullen aangeven welke regels gelden voor contacten die voortkomen uit het bron- en contactonderzoek zoals de teamgenoten van de speler.

Over het algemeen verblijven sporters tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon en ziet de GGD teamgenoten als 'overige niet nauwe contacten'. Deze spelers mogen in dat geval blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en thuisblijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt.

Daarbij geldt: safety first, neem je verantwoordelijkheid! Als je dus weet dat iemand meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van de desbetreffende speler is geweest, dan geldt voor deze persoon het dringende advies in quarantaine te gaan voor de duur die de overheid voorschrijft.

Lees hieronder meer informatie van het RIVM over de regels die gelden bij een positieve test.

Leefregels en informatiebrieven RIVMLees hier alles over de leefregels van het RIVM.

Wie is verantwoordelijk voor de handhaving op de coronamaatregelen bij verenigingen?

In eerste instantie ben je als club ervoor verantwoordelijk dat de coronaregels zo goed mogelijk worden nageleefd op jouw accommodatie. Wijs hiervoor een ‘corona-coördinator’ aan die geldt als aanspreekpunt en mensen erop kan wijzen wanneer zij bijvoorbeeld de 1,5m niet goed in acht nemen.

Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor de controle en handhaving op de coronamaatregelen. Wanneer blijkt dat de coronamaatregelen niet goed worden nageleefd bij jouw club, kunnen zij als uiterste sanctie besluiten de club te sluiten. Het is dus in ieders belang om het niet zover te laten komen en elkaar goed te wijzen op de naleving van de regels.

Wat doet de KNVB als verenigingen geen voorzorgsmaatregelen nemen?

We proberen zo veel mogelijk informatie en tips aan te reiken om verenigingen te helpen de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Alle informatie is gebundeld op www.knvb.nl/coronavirus. Als we signalen ontvangen dat er bij verenigingen niet (voldoende) juiste maatregelen zijn genomen, nemen we contact op met de betreffende vereniging om te overleggen waar we ze mee kunnen helpen. Het opleggen van sancties vanwege het overtreden van de wettelijke voorschriften, wordt gedaan door de instanties en (lokale) autoriteiten die daartoe bevoegd zijn.

Hoe ga je om met spelers die terugkeren uit of woonachtig zijn in ‘oranje’-gebieden?

De richtlijnen vanuit de overheid zijn hierin leidend. Deze richtlijnen geven aan dat iemand die terugkeert uit of woonachtig is in een ‘oranje’-gebied 10 dagen in quarantaine dient te gaan. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel sporten als zij terugkeren uit een ‘oranje’-gebied. Mocht een team door het quarantaineadvies te weinig spelers hebben om een wedstrijd te spelen, neem dan contact op met de KNVB om de gevolgen te bespreken.

Lees hieronder meer informatie van de overheid over thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

ThuisquarantaineMeer informatie over thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

Is het toegestaan om met personen uit meerdere huishoudens in één vervoersmiddel te reizen naar een training?

Ja, dit is toegestaan. Hiervoor gelden wel de richtlijnen en adviezen vanuit de overheid. Wanneer je met personen uit meerdere huishoudens plaatsneemt in één auto is het advies om een mondkapje te dragen voor reizigers van 13 jaar en ouder. Voor het vervoer in een bus/touringcar geldt de verplichting van het dragen van een niet-medisch mondkapje voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Lees hieronder meer informatie vanuit de overheid over het vervoer en gebruik van mondkapjes.

Vervoer en mondkapjesHier meer informatie.

Mag ik een kind tot 13 jaar weigeren op mijn club wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten?

Bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende hooikoortsklachten, dan mag hij of zij niet naar een sporttraining/-wedstrijd. Het kind moet ook thuisblijven als het bij iemand woont die koorts heeft of benauwd is.

Accommodatie

Ik wil zomervoetbal aanbieden maar mijn gemeente wil starten met groot onderhoud waardoor de velden niet meer beschikbaar zijn. Wat kan ik doen?

De vereniging sport en gemeenten (VSG) heeft in de winterperiode 2020 al aan gemeenten gemeld dat de kans aanwezig is dat in de zomerperiode van 2021 er mogelijk langer gevoetbald gaat worden. Gemeenten hebben destijds aangegeven binnen hun mogelijkheden met verenigingen mee te denken en om verenigingen te faciliteren om te kunnen sporten richting de zomer. We raden verenigingen die tegen problemen aanlopen aan contact op te nemen met de gemeenten en het gesprek aan te gaan om te bekijken welke mogelijkheden er zijn. Hierbij enkele tips en oplossingsrichtingen die aan bod kunnen komen:

 • Sta open voor elkaars standpunten en toon begrip.
 • Probeer zo veel mogelijk van de kunstgrasvelden gebruik te maken. Als deze groot onderhoud nodig hebben dan vraagt dit maar een beperkt aantal dagen. Mogelijk kan dit moment plaatsvinden na de laatste wedstrijden en toernooien.
 • De natuurgrasvelden zijn de laatste tijd ontzien en zouden in goede conditie moeten kunnen zijn. De jeugd zou best overdwars op de natuurgrasvelden moeten kunnen spelen. Dit komt de kwaliteit van het grasveld zelfs ten goede. De senioren kunnen dan meer gebruik maken van de kunstgrasvelden.
 • Groot onderhoud vindt niet altijd gelijktijdig plaats op alle velden. Ga met elkaar na wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk opstarten en of de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd kunnen worden (eerst het ene veld afwerken voordat er met een ander veld gestart wordt. Dit is niet altijd even praktisch, maar sta open voor het gegeven dat de voetballer al lang staat te trappelen om weer te mogen voetballen).
 • Als er sprake is van overcapaciteit dan zou groot onderhoud ook uitgesteld kunnen worden tot de zomerperiode of zelfs tot het najaar.
 • Laat het voetbalgeluid weer op de velden hoorbaar zijn en zoek met elkaar naar kansen en mogelijkheden.

Wie is er wel welkom op de sportaccommodatie?

Op sportaccommodaties zijn alle personen welkom die een rol hebben bij het organiseren van trainingen en/of wedstrijden. Bij binnensportlocaties geld een maximum van 30 personen per ruimte. Publiek en ouders mogen zowel binnen als buiten niet op de accommodatie aanwezig zijn.

Zijn ook niet-leden welkom om bij verenigingen te sporten?

Ja, kinderen en jongeren moeten zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te doen. Ook als ze geen lid zijn van een vereniging.  Let op; hier worden lokale initiatieven als wervingsactiviteiten mee bedoeld. Denk aan proefabonnementen, kennismaking d.m.v. sportactiviteiten. Het gaat dus niet om grootschalige instuiven, talentendagen, stagetrainingen etc.

Zijn scouts toegestaan op het sportcomplex om trainingen en/of onderlinge wedstrijden te bekijken?

Nee, voor sportactiviteiten geldt dat alleen personen aanwezig mogen zijn die nodig zijn voor de organisatie van de activiteit zoals trainers en/of begeleiders. Een scout behoort niet tot deze groep en heeft daarom geen recht op toegang tot de sportaccommodatie.

Voor welke (niet-horeca) activiteiten kunnen verenigingen de sportkantine wel gebruiken?

Sportkantines blijven gesloten. Om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken adviseren we om vergaderactiviteiten zoveel mogelijk online te laten plaatsvinden. De kantine kan gebruikt blijven worden voor kort overleg en noodgevallen. Te denken valt aan dagelijkse instructie coronacoördinatoren, opleidingen of cursussen, een plotseling EHBO-geval, etc. Houd in ieder geval het horecagedeelte gesloten. 

Is het toegestaan een consumptie aan te bieden aan vrijwilligers?

Ja. Een consumptie zoals een kopje koffie/thee aanbieden aan vrijwilligers rondom trainingen/wedstrijden is toegestaan zolang de kantine en horeca gesloten blijft.

Mogen sportkantines en terrassen open?

Ja, kantines (en terrassen) zijn gelijkgetrokken met de horeca. Voor sportkantines en terrassen van sportkantines gelden dan ook dezelfde regels als voor reguliere horeca. Beperkende factor is dat er in de kantines en op de terrassen alleen mensen mogen zijn die ook op het sportpark aanwezig mogen zijn. Houd daarbij rekening dat sporters geacht worden om na het sporten de sportaccommodatie te verlaten (zij worden dan ‘publiek’). Maak als vereniging de bewuste afweging over het wel of niet openstellen van het buitenterras en of je daarbij de geldende horecaregels kunt toepassen en uitvoeren. Gebruik hier bij je gezond verstand, mede ingegeven door de feitelijke situatie ter plekke.

Is een afhaalfunctie bij de sportaccommodaties toegestaan?

Het inrichten van een afhaalfunctie is toegestaan.

Mogen kleedkamers en/of douchegelegenheid open?

 • Met de verruimde maatregelen is ook bekend geworden dat de kleedkamers en douches weer mogen worden gebruikt. Uiteraard nog wel met de basismaatregelen in acht nemend, denk bijvoorbeeld aan de anderhalve meter afstand.

Wees alert op legionella

In veel gevallen zullen de douches niet zijn gebruikt. Let dus nu ook het voorkomen van legionellabesmetting. Komt het warme water op het sportcomplex uit een grote warmwaterinstallatie zoals een boiler? Dan moet de temperatuur boven de 60 graden Celsius zijn om besmetting met legionella tegen te gaan. Spoel om dezelfde reden de leidingen door met water op een temperatuur van minimaal 80 graden, nadat de accommodatie een lange periode niet is gebruikt, zoals nu het geval is. Nog enkele tips voor het voorkomen van vermenigvuldiging van legionella:

 • Zorg ervoor dat het water in de leidingen onder de 20 graden of boven de 60 graden is.
 • Voorkom dat water lang in een systeem blijft, zoals via een automatische spuivoorziening.
 • Voorkom ook stilstand van water in een systeem.

Cursussen en opleidingen

Gaan KNVB-bijeenkomsten en bezoeken bij verenigingen door?

Om onnodige drukte bij verenigingen te voorkomen worden door de KNVB georganiseerde bezoeken en bijeenkomsten zoveel mogelijk verplaatst of digitaal georganiseerd. Noodzakelijke verenigingsbezoeken worden altijd in onderling overleg met de vereniging afgestemd.

Gaan de KNVB-opleidingen bij verenigingen door?

Nee, alle KNVB-opleidingen bij verenigingen gaan voor de komende periode niet door.

Protocollen

ProtocollenOm op een veilige en hygiënische manier weer te kunnen voetballen zijn er voor de verschillende doelgroepen coronaprotocollen van toepassing.

Terug naar boven