Veelgestelde vragen over corona en het amateurvoetbal

Redactie
KNVB Media
woensdag, 11:00

De huidige coronacrisis heeft ook op het voetbal veel impact. - Foto: KNVB Media

Naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal veelgestelde vragen over de gevolgen voor het amateurvoetbal.

Competities amateurvoetbal

Wanneer start het amateurvoetbalseizoen 2020/’21?

Vanwege de versnelde versoepeling van de maatregelen die zijn aangekondigd per 1 juli, betekent dit voor de competities in het amateurvoetbal dat deze allemaal nagenoeg kunnen starten op de reguliere data in de speeldagenkalender. De komende periode werken we aan de definitieve uitwerking. Houd de kanalen van de KNVB in de gaten voor verdere berichtgeving hierover.

SpeeldagenkalenderBeijk hier de speeldagenkalender.

Hoe zien de divisie- en klasse-indelingen voor het komende seizoen eruit?

De conceptindelingen van de divisies en klassen van het standaardvoetbal (zaterdag en zondag), topjeugdvoetbal, vrouwenvoetbal en zaalvoetbal zijn inmiddels bekendgemaakt. De conceptindelingen komen zo veel als mogelijk tot stand op basis van de indelingen van het seizoen 2019/’20. Clubs konden tot uiterlijk 15 mei bij de KNVB een verzoek indienen om hoger of lager te worden ingedeeld. Daarmee konden de opengevallen plekken in de competities worden opgevuld, veroorzaakt door clubs die fuseren of teams die zich terugtrekken of voor een andere speeldag kiezen. Die verzoeken zijn behandeld volgens de eerder gepubliceerde uitgangspunten. Meer info over de concept-indelingen vind je hieronder. Binnenkort worden ook de concept klasse-indelingen voor het reservevoetbal bekendgemaakt.
Concept-indelingenBekijk hier de concept-indelingen

Veldvoetbal

Is het veilig en verantwoord om weer te gaan voetballen?

De Rijksoverheid bepaalt – na advies te hebben ingewonnen bij de virusexperts van het RIVM – wat veilig is en wat niet en daarmee ook wat in Nederland is toegestaan en wat niet. Net als iedereen moeten wij de Rijksoverheid volgen. Zij hebben bepaald dat contactsporten sinds 1 juli weer verantwoord kunnen worden beoefend en dat buiten het veld de accommodaties moeten voldoen aan de ‘basisregels’, zoals het onderling 1,5 meter afstand houden. Deze eisen hebben wij middels uitvoerige protocollen vertaald naar de praktijk. De betreffende gemeente ziet er ook nog op toe dat de complexen ‘coronaproof’ zijn en blijven.

CoronaprotocollenBekijk de coronaprotocollen.

Wie is verantwoordelijk voor de 1,5m handhaving bij mijn vereniging?

In eerste instantie ben je als club ervoor verantwoordelijk dat de coronaregels zo goed mogelijk worden nageleefd op jouw accommodatie. Wijs hiervoor bijvoorbeeld een ‘corona-coördinator’ aan die geldt als aanspreekpunt en mensen erop kan wijzen wanneer zij bijvoorbeeld de 1,5m niet goed in acht nemen. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor de controle en handhaving op de coronamaatregelen. Wanneer blijkt dat de coronamaatregelen niet goed worden nageleefd bij jouw club, kunnen zij als uiterste sanctie besluiten de club te sluiten. Het is dus in ieders belang om het niet zover te laten komen en elkaar goed te wijzen op de naleving van de regels.

Wat moeten we doen als iemand positief getest is op het coronavirus?

Als iemand van de vereniging positief wordt getest op het coronavirus dan gelden de op dat moment geldende richtlijnen vanuit de overheid. Dit betekent dat deze persoon thuisblijft en de richtlijnen volgt die de GGD hem/haar oplegt. De GGD verzorgt het bron- en contactonderzoek. Wanneer de GGD het advies geeft om in quarantaine te gaan is het dringende advies dit ook op te volgen. Gedurende de opgelegde quarantaineperiode neem je vanzelfsprekend ook niet deel aan trainingen en wedstrijden.

Komt een team in de problemen omdat meerdere spelers in quarantaine moeten waardoor er geen volwaardig team opgesteld kan worden, neem dan contact op met de KNVB zodat de gevolgen voor de competitie (en beker) kunnen worden besproken.

Lees hieronder meer informatie van het RIVM over de regels die gelden bij een positieve test.

Leefregels en informatiebrieven RIVMLees hier alles over de leefregels van het RIVM.

Mag een positief geteste speler deelnemen aan trainingen en / of wedstrijden?

Nee, een positief geteste speler neemt geen deel aan trainingen, wedstrijden en/of andere clubactiviteiten en volgt de richtlijnen die vanuit de GGD worden opgelegd.

Hoe ga je om met spelers die terugkeren uit of woonachtig zijn in 'oranje' gebieden?

De richtlijnen vanuit de overheid zijn hierin leidend. Deze richtlijnen geven aan dat iemand die terugkeert uit of woonachtig is in een ‘oranje’-gebied dringend wordt geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan. Kinderen van 4 t/m 12 jaar mogen wel sporten als zij terugkeren uit een ‘oranje’-gebied. Mocht een team door het dringende quarantaineadvies te weinig spelers hebben om een wedstrijd te spelen, neem dan contact op met de KNVB om de gevolgen te bespreken.

Lees hieronder meer informatie van de overheid over thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

ThuisquarantaineLees hier alles over wat thuisquarantaine.

Welke mogelijkheden zijn er m.b.t. het verplaatsen van wedstrijden?

Er zijn binnen het veldvoetbal veel mogelijkheden om zelf of in onderling overleg wedstrijden te verplaatsen. Maak – indien nodig – gebruik van deze ruimte en verleen zoveel mogelijk medewerking aan elkaar m.b.t. verzoeken om wedstrijden te verplaatsen. Alleen op die manier kunnen we zorgen voor een veilig en verantwoord verloop van de competitie. Lees hieronder meer informatie over het verplaatsen van wedstrijden.

Verplaatsen van wedstrijden in datum en/of tijd veld Lees hier verder op KNVB Assist.

Wat moeten we doen als een team aangeeft niet te durven spelen in verband met het coronavirus?

Zolang de (lokale) overheid aangeeft dat het verantwoord is om wedstrijden te spelen verwachten we van teams dat zij hun wedstrijden ook gaan spelen. Mocht een team toch aangeven niet te willen/durven spelen, neem dan eerst contact op met de tegenstander om te kijken of de wedstrijd kan worden verplaatst naar een moment – binnen de gestelde termijn – waarop dat beter voelt voor het betreffende team. Mocht er geen passende oplossing worden gevonden, neem dan contact op met de KNVB om de gevolgen te bespreken.

Moeten reservespelers en andere teamofficals ook 1,5 meter afstand van elkaar houden op de bank?

Reservespelers en teamofficials boven de 18 jaar moeten 1,5m afstand van elkaar houden, ook op de reservebank. De extra ruimte kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld het gebruik van stoelen naast de dug-out. Deze mogen neergezet worden buiten de instructiezone richting de hoekvlag. Alle teamofficials die niet strikt noodzakelijk plaats moeten nemen op de reservebank worden geadviseerd om achter de omheining plaats te nemen, uiteraard ook op 1,5m afstand van anderen. In verband met het beperkte aantal beschikbare plekken op de reservebank wordt een pupil van de week die plaatsneemt op de reservebank afgeraden.

Welke regels en richtlijnen gelden er voor kantines, clubgebouwen en terrassen?

Sportkantines, clubgebouwen en terrassen vallen onder de richtlijnen en protocollen vanuit de Koninklijke Horeca Nederland. Naast het houden van de onderlinge 1,5m afstand tussen gasten (tenzij ze uit één huishouden komen of personen t/m 17 jaar onderling) gelden hiervoor altijd de volgende verplichtingen:
 • Reserveren
 • Gezondheid checken
 • Placeren
 • Bezoekers vragen hun contactgegevens beschikbaar te stellen ten behoeve van de uitvoer van een eventueel bron-en contactonderzoek door de GGD. Het gaat daarbij om:
  • Volledige naam
  • Datum, aankomsttijd, en placering van het bezoek
  • E-mailadres
  • Telefoonnummer
Toestemming voor de verwerking en overdracht van de gegevens voor evt. bron- en contactonderzoek
Bekijk hieronder het volledige protocol van de KHN of lees hieronder meer over in het protocol ‘verantwoord sporten’ van NOC*NSF.

Protocol 'Verantwoord sporten'Lees hier het protocol 'Verantwoord sporten' van het NOC*NSF.
Horeca ProtocolLees hier het Horeca Protocol.

Hoeveel personen mag ik op mijn accommodatie ontvangen?

Voor buiten geldt dat het is toegestaan om een maximum aantal van 250 bezoekers te ontvangen zonder reservering, gezondheidscheck of placering. Bezoekers van 18 jaar en ouder moeten daarbij onderling 1,5 m afstand van elkaar en de sporters houden; tenzij t/m 12 jaar.

Verwacht je buiten meer dan 250 bezoekers tegelijk te ontvangen, dan is een reservering, gezondheidscheck en placering wel verplicht. Voor placeren geldt dat óf een vaste stoel wordt toegewezen óf een plek in een afgebakende ruimte zoals vakken voor staanplaatsen. Het aantal toeschouwers is exclusief sporters, kaderleden, vrijwilligers en/of officials. Deze aantallen kunnen gelden per wedstrijdlocatie, in geval er sprake is van meerdere goed aan te geven afzonderlijke speel- of wedstrijdvelden op een accommodatie. Is er sprake van meerdere groepen bezoekers, houd deze dan gescheiden van elkaar op de accommodatie en vermeng deze niet met elkaar.

Lees hieronder meer informatie in het protocol ‘verantwoord sporten’.

Protocol 'Verantwoord sporten'Lees hier het protocol 'Verantwoord sporten' van het NOC*NSF.

Hebben jullie tips/adviezen voor het veilig en verantwoord gebruik van kleedkamers?

 • Probeer zoveel mogelijk de trainingen en wedstrijden te spreiden over de speeldagen en eventueel uit te wijken naar andere dagen
 • Gebruik ook alternatieve momenten om te trainen zoals de woensdagmiddag voor de pupillen en vrijdagavond voor jeugd/senioren.
 • Maak met de teams afspraken over het aantal spelers dat voor- en na afloop van de wedstrijd tegelijk gebruik maakt van de kleed- en doucheruimte.
 • Maak met de teams afspraken over hoelang spelers voor- en na afloop van de wedstrijd mogen gebruik maken van de kleed- en doucheruimte.
 • Indien mogelijk; maak voor één elftal gebruik van meerdere kleedruimtes.
 • Indien mogelijk; maak na elk teambezoek de kleed- en doucheruimte schoon (richtlijnen geven aan minimaal één keer per dag)
 • Indien mogelijk: laat voetballers omgekleed naar de sportaccommodatie komen en na afloop thuis douchen. Dit kan zeker gelden voor thuisspelende teams.
 • Vraag iedereen (o.a. ouders) om de kleedaccommodatie niet te betreden wanneer dit niet noodzakelijk is.
 • Vraag iedere speler/scheidsrechter om zelf een bidon/drinkfles voor tijdens de wedstrijd/rust mee te nemen
 • Vraag leden/bezoekers om privé-eigendommen mee te nemen naar het veld om meer teams kwijt te kunnen in één kleedkamer.
 • Indien nodig bij bijv. slecht weer: creëer een plek waar door de scheidsrechter de spelerspascontrole en het voorbereidende gesprek met de club-assistenten kan plaats vinden
 • NOC*NSF heeft posters/materialen ontwikkeld om te gebruiken op je sportpark. Dit kan goed helpen om de richtlijnen van jouw club zichtbaar te maken op de accommodatie! 
  Posters en materialen NOC*NSFDownload de posters en andere materialen van NOC*NSF.
 • Neem een kijkje op de Community Eén Tweetje voor voorbeelden en adviezen van andere verenigingen hoe zij hiermee omgaan.
  Eén TweetjeNeem een kijkje op de Community Eén Tweetje.

 

Is het toegestaan om met personen uit meerdere huishoudens in één vervoersmiddel te reizen naar uitwedstrijden of andere voetbalactiviteiten?

Ja, dit is toegestaan. Hiervoor gelden wel de richtlijnen en adviezen vanuit de overheid. Wanneer je met personen uit meerdere huishoudens plaatsneemt in één auto is het advies om een mondkapje te dragen voor reizigers van 13 jaar en ouder. Voor het vervoer in een bus/touringcar geldt de verplichting van het dragen van een niet-medisch mondkapje voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Lees hieronder meer informatie vanuit de overheid over het vervoer en gebruik van mondkapjes.

Vervoer en mondkapjesHier meer informatie.

Welke adviezen zijn er m.b.t. het schoonmaken van de toilet, douche- kleedruimtes en overige algemene ruimtes en gangen?

We adviseren om goede afspraken te maken met de beheerder over de hygiënemaatregelen op de accommodatie. Zorg in ieder geval dat de gehele sportaccommodatie goed schoongemaakt wordt na iedere dag en probeer sportmaterialen en handcontactpunten zoals deurklinken meerdere keren per dag schoon te maken.

Zaalvoetbal

Wat moeten we doen als iemand positief getest is op het coronavirus?

Als iemand van de vereniging positief wordt getest op het coronavirus dan gelden allereerst de op dat moment geldende richtlijnen vanuit de overheid. Dit betekent dat deze persoon thuisblijft en de richtlijnen volgt die de GGD hem/haar oplegt. De GGD verzorgt het bron- en contactonderzoek. Wanneer de GGD het advies geeft om in quarantaine te gaan is het dringende advies dit ook op te volgen. Gedurende de opgelegde quarantaineperiode neem je vanzelfsprekend ook niet deel aan trainingen en wedstrijden.

Komt een team in de problemen omdat meerdere spelers in quarantaine moeten, neem dan contact op met de KNVB zodat gelijk de gevolgen voor de competitie (en beker) kunnen worden besproken.

Lees hieronder meer informatie van het RIVM over de regels die gelden bij een positieve test.

Leefregels en informatiebrieven RIVMLees hier alles over de leefregels van het RIVM.

Mag een positief geteste speler deelnemen aan trainingen en / of wedstrijden?

Nee, een positief geteste speler neemt geen deel aan trainingen, wedstrijden en/of andere clubactiviteiten en volgt de richtlijnen die vanuit de GGD worden opgelegd.

Hoe ga je om met spelers die terugkeren uit of woonachtig zijn in 'oranje' gebieden?

De richtlijnen vanuit de overheid zijn hierin leidend. Deze richtlijnen geven aan dat iemand die terugkeert uit of woonachtig is in een ‘oranje’-gebied dringend wordt geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan. Kinderen van 4 t/m 12 jaar mogen wel sporten als zij terugkeren uit een ‘oranje’-gebied. Mocht een team door het dringende quarantaineadvies te weinig spelers hebben om een wedstrijd te spelen, neem dan contact op met de KNVB om de gevolgen te bespreken.

Lees hieronder meer informatie van de overheid over thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

ThuisquarantaineLees hier alles over wat thuisquarantaine.

Welke mogelijkheden zijn er m.b.t. het verplaatsen van wedstrijden?

Bij het zaalvoetbal is het niet mogelijk om wedstrijden onderling te verplaatsen i.v.m. de inhuur en beschikbaarheid van de sporthallen. Mocht je vragen hebben over het inhalen van een wedstrijd, neem dan contact op met de KNVB.

Hoeveel personen mag ik op mijn accommodatie ontvangen?

Voor binnen geldt dat het is toegestaan om een maximum aantal van 100 bezoekers te ontvangen zonder reservering, gezondheidscheck of placering. Bezoekers van 18 jaar en ouder moeten onderling 1,5m afstand van elkaar en de sporters houden; tenzij t/m 12 jaar.

Verwacht je binnen meer dan 100 bezoekers tegelijk te ontvangen, dan is een reservering, gezondheidscheck en placering wel verplicht. Voor placeren geldt dat óf een vaste stoel wordt toegewezen óf een plek in een afgebakende ruimte zoals vakken voor staanplaatsen. Het aantal toeschouwers is exclusief sporters, kaderleden, vrijwilligers en/of officials. Deze aantallen kunnen gelden per wedstrijdlocatie, in geval er sprake is van meerdere goed aan te geven afzonderlijke speel- of wedstrijdvelden op een accommodatie. Is er sprake van meerdere groepen bezoekers, houd deze dan gescheiden van elkaar op de accommodatie en vermeng deze niet met elkaar.

Lees hieronder meer infrmatie in het protocol ‘verantwoord sporten’.

Protocol 'Verantwoord sporten'Lees hier het protocol 'Verantwoord sporten' van het NOC*NSF.

Moeten reservespelers en andere teamofficials ook 1,5m afstand van elkaar houden op de bank?

Reservespelers en teamofficials boven de 18 jaar moeten 1,5m afstand van elkaar houden, ook op de reservebank. De extra ruimte kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld het gebruik van stoelen of een extra spelersbank naast het veld. Alle teamofficials die niet strikt noodzakelijk plaats moeten nemen op de reservebank worden geadviseerd om op de tribune plaats te nemen, uiteraard ook op 1,5m afstand van anderen.

Arbitrage

Wat als ik als scheidsrechter door het coronavirus niet aan mijn minimale wedstrijdaantal kan komen?

Het kan voorkomen dat je als scheidsrechter door het coronavirus, in welke vorm dan ook, niet aan je minimaal te fluiten wedstrijden kan komen. Je kunt dan voor 15 mei een dispensatieverzoek indienen bij de afdeling arbitrage van jouw steunpunt. Aan het einde van het seizoen wordt jouw verzoek tot dispensatie in behandeling genomen. Door het nietig verklaren van het seizoen 2019/’20 geldt dat voor het verlenen van dispensatie in het seizoen 2020/’21 er ook gekeken wordt naar de evt. verleende dispensatie in 2018/’19.

Wat kan ik als official doen als er onvoldoende ruimte is in het kleedlokaal?

Probeer, indien mogelijk, om thuis om te kleden en bijvoorbeeld in trainingspak naar de vereniging te komen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een kleedlokaal moet delen met andere officials. Als dit het geval is én je kunt niet onderling 1,5m afstand houden, probeer dan in overleg met de club om een ander kleedlokaal te krijgen of probeer afspraken te maken met de overige officials over het veilig en verantwoord gebruik van de kleedkamer.

Moet ik als scheidsrechter in quarantaine als na de wedstrijd blijkt dat één of meerdere spelers besmet zijn met het coronavirus?

Volgens de richtlijnen van de overheid en GGD is het niet noodzakelijk om in quarantaine te gaan als na afloop blijkt dat één of meerdere spelers besmet zijn met het coronavirus. Over het algemeen verblijven scheidsrechters tijdens een wedstrijd veel minder dan 15 minuten binnen 1,5m van een speler en worden ze door de GGD daarom gezien als ‘overige niet nauwe contacten’. Houd uiteraard in alle gevallen je eigen gezondheidssituatie goed in de gaten en laat je bij klachten testen en blijf thuis.

Welke sanctie moet er worden opgelegd als een speler opzettelijk in het gezicht hoest van een andere speler of wedstrijdofficial?

Bij het opzettelijk hoesten in het gezicht van een speler wordt een rode kaart uitgedeeld. Dit gedrag hoort – zeker in deze tijd – niet thuis op het voetbalveld en hiermee loop je bewust het risico om de gezondheid van de tegenstander en wedstrijdofficial in gevaar te brengen.

Terug naar boven