Veelgestelde vragen over het Coronavirus en voetbal

Redactie
KNVB Media
13 maart 2020, 9:45

Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan wordt er tot en met 31 maart niet gevoetbald. - Foto: Voetbal.nl

Naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal veelgestelde vragen over de gevolgen voor het voetbal.

Waarom wordt er niet gevoetbald tot 1 april?

Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Eén daarvan is dat tot 1 april alle evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast. Daar vallen dus ook het betaald- en amateurvoetbal onder en de interlands van het Nederlands elftal en de jeugdselecties. Daarbij adviseren we alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren.

Is het niet raar dat jullie amateurs adviseren om niet te trainen maar dat de (basis)scholen wel open zijn?

  • Het kabinet heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Eén daarvan is dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen tot eind van deze maand niet door kunnen gaan. Daarnaast wordt er op iedereen een beroep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken en terughoudend te zijn met sociale contacten. Daar geven NOC*NSF en de KNVB met het advies om niet te trainen en bijeenkomsten te organiseren gehoor aan.
  • Voor het open houden van de scholen heeft het kabinet echter specifieke redenen, zie: 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/12/nieuwe-maatregelen-tegen-verspreiding-coronavirus-in-nederland

Waarom adviseren jullie amateurs om niet te trainen maar gaat dat niet op voor profs?

Het kabinet heeft op iedereen een beroep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken en terughoudend te zijn met sociale contacten tenzij dit noodzakelijk is. Daar geven NOC*NSF en de KNVB met het advies om niet te trainen en bijeenkomsten te organiseren gehoor aan richting de amateurs. In het betaald voetbal hebben we echter te maken met beroepssporters, die (voor hun werk) fit gehouden moeten worden. Dus is het noodzakelijk om te blijven trainen. Dit gebeurt overeenkomstig een extra aantal preventieve maatregelen. Zo wordt er onder meer altijd achter gesloten deuren getraind en is de trainingsaccommodatie alleen toegankelijk voor spelers en staf.

Waarom bepalen jullie niet zelf dat er wel of niet gevoetbald wordt?

De specifieke kennis over welke maatregelen noodzakelijk zijn, is aanwezig bij het RIVM en de overheden. Zij hebben ons ook nadrukkelijk verzocht om niet zelf maatregelen te nemen maar hun maatregelen af te wachten en op te volgen. In het buitenland werkt dit overigens ook zo. Ook daar zijn het niet de voetbalbonden die de maatregelen nemen maar de overheden.

Waarom wordt er in het betaald voetbal niet toch gespeeld, maar dan zonder publiek?

Wij willen dat elke wedstrijd met publiek wordt gespeeld. Pas in het laatste stadium van de competitie, als echt niet meer geschoven kan worden, dan hanteren we het noodmiddel om zonder publiek te spelen. Maar dit heeft dus absoluut niet onze voorkeur want dat is uiteraard niet wat de fans, de spelers en de tv-kijkers willen.

Komen de competities voor het betaald voetbal in gevaar?

We hebben voldoende ruimte om wedstrijden naar achteren te kunnen schuiven. Als dit niet langer gaat, dan kunnen we toch spelen maar helaas dan zonder publiek. Maar we blijven hierbij natuurlijk afhankelijk van eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet en de ontwikkeling van het Coronavirus in Nederland.

Wanneer weten we wanneer de afgelaste wedstrijden, betaald- en amateurvoetbal,
worden ingehaald?

De komende dagen wordt in kaart gebracht wanneer de uitgestelde speelrondes kunnen worden ingehaald. Maar we blijven hierbij natuurlijk afhankelijk van eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet en de ontwikkeling van het Coronavirus in Nederland.

Hoe zit het met mijn kaartje voor de wedstrijd Nederland-VS of Nederland-Spanje?

We begrijpen dat er veel vragen zijn bij Oranjefans die tickets hebben gekocht via de KNVB ticketshop voor de interlands tegen de Verenigde Staten en Spanje. Omdat op dit moment de wedstrijden tot nader order uitgesteld zijn, blijven de tickets gewoon geldig. Worden de wedstrijden uiteindelijk in zijn geheel niet meer gespeeld, dan zal de KNVB over gaan tot restitutie van de tickets.

Komt EURO 2020 in gevaar?

De UEFA is eindverantwoordelijk voor dit toernooi, daar kunnen wij niets over zeggen.

Hebben jullie tips om besmetting te voorkomen?

Wij baseren ons op de deskundigen op dit gebied. Kijk voor tips op de website van het RIVM.

Website RIVMKijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Terug naar boven