WV-HEDW: Voetbal in de Tweede Wereldoorlog

Redactie
KNVB Media
5 mei 2019, 9:15

Dit onderdeel gebruikt cookies

6:27

De tribune van Wilhelmina Vooruit. - Foto: KNVB Media

Het is vandaag 74 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd uit de greep van de Duitse bezetter. De Tweede Wereldoorlog heeft echter diepe sporen achtergelaten, die soms nog dagelijks terug te zien zijn in het hedendaagse straatbeeld. Ook het voetbal werd getroffen door de oorlog.

WV-HEDW is een van de clubs waar leden bij het betreden van het sportpark met de Tweede Wereldoorlog worden geconfronteerd. De Amsterdamse fusieclub, in de jaren veertig nog opererend als de zelfstandige verenigingen Wilhelmina Vooruit en HEDW, werd immers zwaar getroffen. Door de deportatie van Joden raakten zij veel leden kwijt: 67 leden van Wilhelmina Vooruit werden vermoord, HEDW verloor 162 leden.

Logisch

Beide clubs waren geen exclusief Joodse verenigingen, maar door hun ligging in Amsterdam was het aantal Joodse leden wel bijzonder groot. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers staat er bij de ingang van het sportpark van de fusieclub een gedenksteen. “Als ik terugdenk aan die tijd, dan raak ik geëmotioneerd. Dat de steen hier staat is toch logisch?”, zegt Hans Aussen, de zoon van de oprichter van Wilhelmina Vooruit.

Hans Aussen bij de gedenksteen op het sportpark van WV-HEDW.

WV-HEDW op Voetbal TV

Voetbal TV heeft een special gemaakt waarin het aangrijpende verhaal over de impact van de Tweede Wereldoorlog op het Amsterdamse amateurvoetbal wordt verteld. Ga daarvoor naar hun app. Heb je die nog niet? Download hem hier voor Apple of Android.

 

App store (iOS)Download de VoetbalTV App in de App Store.

Play Store (Android)Download de VoetbalTV App in de Play Store.

Terug naar boven