Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op voetbal.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Koppen zonder koppijn

Redactie
KNVB Media
5 december 2019, 11:00

Foto:

Kan je klachten krijgen van koppen? Wel als je techniek niet in orde is. Hier lees je hoe je je hoofd heel houdt.

Bijna iedereen herinnert zich de duikvlucht van Robin van Persie op het WK van 2014. Hij zweeft, hij kopt en hij scoort. Misschien wel de mooiste kopgoal ooit. Koppen is een belangrijk onderdeel in het voetbal. Maar hoe kop je met de juiste techniek?

Niet goed koppen kan voor klachten zorgen
Zo nu en dan komt er een bericht naar buiten dat koppen schadelijk zou zijn voor de hersenen of het hoofd. Toch is dit nooit bewezen. Ook niet wanneer er meer onderzoek naar wordt gedaan. Dus is koppen schadelijk? Zolang er geen bewijs voor is, volgt de KNVB het beleid van de UEFA en de FIFA en blijft koppen onderdeel van het voetbal. Maar dan is het wel belangrijk dat spelers goed koppen.

Aanspannen en inspannen
Natuurlijk kan het klachten opleveren als je een bal verkeerd kopt. Daarom is het belangrijk dat voetballers de juiste techniek leren. Het allerbelangrijkste? Span de nekspieren goed aan! Anders maakt het hoofd kleine, snelle bewegingen, en daar kun je last van krijgen. Ook is het belangrijk om de bal met het voorhoofd te raken. Dat vermindert de beweging in de nek, en je hebt ook meteen meer controle over de bal. Een win-win. Op naar de kruising dus!


Meer weten over jouw blessure?

Stel je vraag aan de bondsarts van de KNVB! Samen met zijn sportmedische team beantwoordt hij jouw vragen over voetbalblessures.


Koppen moet je leren
Hoe leer je goed koppen? Door te oefenen, oefenen, oefenen! Maar niet met een zware of te hard opgepompte bal. Dit is heel belangrijk – zeker bij de jeugd. Train met de juiste bal. Een foambal, bijvoorbeeld, of een zacht opgepompte bal. Zo kunnen kinderen de juiste techniek trainen, zonder dat ze worden overbelast.

Bij de jongste voetballertjes, zoals bijvoorbeeld de minipupillen, wordt sowieso weinig gekopt en dat blijft zo met de nieuwe spelvormen. Koppen, dat komt nog wel. En voor volwassenen geldt: krijg je last van duizeligheid of hoofdpijn na het koppen? Dan kop je waarschijnlijk te vaak of met een verkeerde techniek.

Houd je kop erbij
Neem koppen dus serieus. Span de nekspieren aan, raak de bal met het voorhoofd, en speel met de juiste bal. Weet je niet zeker of je techniek goed is. Vraag dan je trainer om hulp. En voor je het weet, kop je net als Robin van Persie een boogbal over de keeper.

Speciaal aanbod voor KNVB-leden

Herstellen van een blessure? Dat doe je met de juiste zorg. Zilveren Kruis biedt een collectieve zorgverzekering met korting en extra vergoedingen. In dit pakket zit de zorg die je als fanatieke voetballer nodig hebt.

5% korting op je basisverzekering
 
10% korting op je aanvullende verzekering
 
10% korting op je tandartsverzekering


Profiteer ook van deze sportieve dekkingen!

  • Second opinion, blessure- en herhalingsconsulten bij een sportarts, bijvoorbeeld bij het KNVB-centrum in Zeist;
  • Inspanningsdiagnostiek;
  • Sport- of Koelbrace;
  • Sportmedische begeleiding;
  • Voedingsvoorlichting;
  • Sportmedisch onderzoek;
  • Steunzolen of sportsteunzolen;
  • Sportmassage;

Bereken je premie

 

De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld door KNVB Sportmedisch Centrum, in samenwerking met Zilveren Kruis.