Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op voetbal.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verzwikte enkel: doe jij er ijs op?

Redactie
KNVB Media
12 december 2019, 10:00

Foto:

Enkelblessures komen vaak voor op het voetbalveld. Lees hier wat jij kan doen als je een enkel verzwikt.

Draaien, springen, wenden, keren, trappen: je enkels hebben het maar druk op het voetbalveld. Enkelblessures komen dan ook vaak voor onder voetballers. Vervelend, want zo’n blessure heeft gevolgen voor de korte en lange termijn. Behandel je enkel dus goed en voorkom nieuwe blessures.

Een verzwikte enkel scoor je snel
Zo bijvoorbeeld: je springt en komt verkeerd neer of je raakt uit balans tijdens een duel met een tegenstander. Je gewicht komt op één voet, die dat niet goed op kan vangen. Je enkel ‘klapt dan dubbel’. De enkelband raakt beschadigd, omdat er veel rek ontstaat. Het kan gaan om een lichte verrekking of zelfs het volledig afscheuren van meerdere enkelbanden. Vervelend en pijnlijk!

Heb je eenmaal een enkelblessure opgelopen, dan is de kans groter dat je in de toekomst nog een keer de pineut bent. Zelfs 2 keer zo groot in het jaar na je blessure! Het is dus extra belangrijk om even te stoppen met voetballen en goed te herstellen. En op te letten in de toekomst.

Dit merk je na een enkelblessure
De buitenkant wordt dik. De scherpe pijn voel je meteen. Vaak wordt de pijn wel na een paar minuten iets minder (zo niet, dan kan er ook een bot gebroken zijn), waardoor je weer voorzichtig kunt lopen. Maar een enkelblessure blijft vervelend: je kunt last hebben van pijntjes, zwellingen, stijfheid of een verminderde stabiliteit.


Meer weten over jouw blessure?

Stel je vraag aan de bondsarts van de KNVB! Samen met zijn sportmedische team beantwoordt hij jouw vragen over voetbalblessures.


Goede voetbalschoenen
Soms heb je gewoon pech. Toch is er vaak een reden te vinden voor een enkelbandblessure. Draag je bijvoorbeeld wel goede voetbalschoenen? Dat is belangrijk. Ook het veld heeft invloed. Op kunstgras heb je meer kans op enkelblessures bijvoorbeeld. Verder verhoogt een matige conditie of extreme flexibiliteit in het enkelgewricht de risico op blessures.

Van ijs tot hooghouden
Heb je een enkelblessure opgelopen? Onthoud dan 1 ding: RICE. Nee, niet rijst, maar een ezelsbruggetje om zwelling en pijn in je enkel te verminderen:

  • R: Rust helpt. Belast je enkel zo min mogelijk en beweeg in het begin alleen als het niet te veel pijn doet. Bouw daarna rustig op door stukjes te lopen.
  • I: IJs! Koel de enkel in het begin 4 tot 6 keer per dag met een ijspakking. Dat helpt tegen de pijn en voorkomt zwellingen.
  • C: Compressie helpt ook tegen zwellingen. Eerst een elastische zwachtel en vervang deze na 1 of 2 dagen door een enkelbrace.
  • E: Elevatie, oftewel hoog houden. Als je enkel fors is gezwollen, moet je hem de eerste dagen zoveel mogelijk omhoog houden.

Brace yourself!
Sommige mensen denken dat enkeltape of enkelbrace de spieren lui maakt. Maar dat klopt niet: het dragen hiervan beschermt de enkelbanden juist tijdens het spelen. Na een blessure moet je altijd een paar maanden een tape of brace dragen tijdens het sporten. Een enkelbrace is vaak makkelijker dan tape: makkelijker om te doen, voorkomt huidirritatie en je kunt de pasvorm zelf bijstellen.

Voetballen na een enkelbandblessure
Geen enkele enkel is hetzelfde. Bij een simpele verrekking kun je na 2 weken weer rustig het veld op. Heb je een afgescheurde enkelband? Herstel kan dan soms wel maanden duren. Als je de enkel in je dagelijks leven weer normaal kunt gebruiken, kun je ook starten met oefeningen die je enkel versterken of je balans verbeteren. Zo verminder je de kans op een nieuwe verzwikking met de helft. Via de gratis app Versterk je enkel vind je informatie over het gebruiken van braces en sporttape en een schema met oefeningen die je enkel versterken. Zo verminder je de kans op een nieuwe verzwikking met de helft. Download de app in de App Store of via Google Play

Speciaal aanbod voor KNVB-leden

Herstellen van een blessure? Dat doe je met de juiste zorg. Zilveren Kruis biedt een collectieve zorgverzekering met korting en extra vergoedingen. In dit pakket zit de zorg die je als fanatieke voetballer nodig hebt.

5% korting op je basisverzekering
 
10% korting op je aanvullende verzekering
 
10% korting op je tandartsverzekering


Profiteer ook van deze sportieve dekkingen!

  • Second opinion, blessure- en herhalingsconsulten bij een sportarts, bijvoorbeeld bij het KNVB-centrum in Zeist;
  • Inspanningsdiagnostiek;
  • Sport- of Koelbrace;
  • Sportmedische begeleiding;
  • Voedingsvoorlichting;
  • Sportmedisch onderzoek;
  • Steunzolen of sportsteunzolen;
  • Sportmassage;

Bereken je premie

 

De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld door KNVB Sportmedisch Centrum, in samenwerking met Zilveren Kruis en VeiligheidNL