ADO'20 haakt aan bij De Groene Club: 'Dit biedt kansen, juist nu'

Redactie
KNVB Media
23 juni, 11:15

Het hoofdveld van ADO'20 met de grote overdekte tribune. Uitermate geschikt voor zonnepanelen. - Foto: ADO'20

Amateurverenigingen zijn zwaar gedupeerd door de coronamaatregelen. Nu kantines hun deuren gesloten moeten houden, lopen de belangrijke barinkomsten in rap tempo terug. Juist nu loont het om de energierekening, de grootste kostenpost, omlaag te brengen. ADO'20 uit Heemskerk is een van de clubs die ondanks de financieel onzekere coronatijden toch besloot bij De Groene Club aan te haken. "Wij zeiden: dit biedt kansen, dus laten we het doen. Er zit altijd winst in."

Ed van Langelaar is samen met voorzitter Jos Beerse de kartrekker namens ADO'20 bij de duurzaamheidsprojecten.

Een groots jubileumjaar had het moeten worden. Vol evenementen, toernooien en feestavonden. Het liep allemaal anders. Vanwege die vermaledijde coronapandemie werden nagenoeg alle festiviteiten van het 100-jarige ADO'20 afgelast. En ook nu het amateurvoetbal voor de tweede keer stil ligt, is het akelig stil op sportpark De Vlotter. Dat betekent bijvoorbeeld dat de kantine-inkomsten (zo'n 20 procent van de totale begroting) ver achterblijven.

Met 950 leden, een trouwe sponsorbrigade en een betrokken gemeenschap denkt ADO'20 stabiel genoeg te zijn om de coronaperiode redelijk door te komen. Bijkomend voordeel is dat de Derde divisionist stappen zet op het gebied van duurzaamheid. Ed van Langelaar heeft zich namens ADO'20 opgeworpen om bij dit project de kar te trekken. Ook voorzitter Jos Beerse is direct betrokken. "Als vereniging hebben we de verplichting een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld." Tegelijkertijd gaan daarmee ook de vaste energielasten omlaag.

Kosteloos begeleidingstraject

Eerder ging ADO'20 zelf de markt op voor de installatie van LED-verlichting op het A- en B-veld. Enkele leden en sponsors doken in de wereld van offertes en subsidies, waarna de lampen vorig jaar werden opgeleverd. De mogelijkheid van De Groene Club stond destijds nog niet helemaal op de radar van de Heemskerkers. Begin dit jaar kwamen ze alsnog in contact met de KNVB. Vanwege corona kon de geplande informatieavond geen doorgang vinden, maar na de zomerperiode werd besloten alsnog een afspraak te maken en het begeleidingstraject te starten.

Doordat het ministerie van VWS de kosten voor dat traject op zich neemt, kunnen verenigingen daar kosteloos aan deelnemen. "Dat neemt absoluut een drempel weg", erkent Van Langelaar. "Zeker nu we met z'n allen in deze onzekere coronafase zitten. Ik weet niet of ik bij het bestuur de handen op elkaar had gekregen als ik had gevraagd om 2.000 euro neer te leggen voor dit begeleidingstraject."

Inzicht en kennis

Wij waren in eerste instantie vooral benieuwd naar het algemene plaatje. Wat kan er beter? Waar kunnen we winst boeken?

Onder begeleiding van De Groene Club-adviseur Jeroen Keukens werd onlangs de gehele energiehuishouding van sportpark De Vlotter onder de loep genomen. Binnenkort keert Keukens terug om de uitkomsten van het rapport gedetailleerd door te nemen. "Wij waren in eerste instantie vooral benieuwd naar het algemene plaatje", vertelt Van Langelaar. "Wat kan er beter? Waar kunnen we winst boeken? We hebben niet alle wijsheid in pacht, dus we laten ons graag verrassen door de adviezen. Natuurlijk op het gebied van energiebesparende maatregelen, maar ook wat betreft subsidies en andere financiële mogelijkheden. Dit rapport geeft ons kennis en inzicht. Op basis daarvan kunnen we zelf een goede afweging maken."

ADO'20 heeft extra interesse in de mogelijkheden van zonne-energie. Het heeft een grote overdekte tribune met 1.100 zitplaatsen, waarvan het dak op het westen is gericht. Een schot voor open doel, wat zonnepanelen betreft en het omlaag brengen van de energierekening. "We roepen vaak dat we daar wat mee moeten doen, maar hebben nooit goed naar de haalbaarheid van zonnepanelen gekeken. Vijf jaar geleden waren de investeringen niet haalbaar, maar de ontwikkelingen op dat gebied gaan zo kneiterhard dat het nu misschien wel kan."

Door bij De Groene Club aan te haken, krijgt ADO'20 daar binnenkort uitsluitsel over. "Het zal een grote investering zijn, maar als je die met vijf of zes jaar kunt terugverdienen, dan is dat het overwegen zeker waard. We zijn benieuwd naar dat financiële plaatje, ook qua subsidiemogelijkheden. Adviseur Jeroen kan ons nu dat inzicht geven en komt misschien met subsidieregelingen die wij nog niet kennen." Zo kunnen sportverenigingen uit Noord-Holland vanaf 2021 tot maximaal € 10.000 provinciale subsidie aanvragen voor besparingsmaatregelen. De Groene Club verzorgt alle subsidieaanvragen.

Sportpark De Vlotter in Heemskerk, de thuishaven van Derde divisionist ADO'20.— Foto: ADO'20

BOSA-subsidie

Wie duurzaam en energiebesparend investeert in zijn accommodatie kan er met de huidige BOSA (Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) van 30% direct maandelijks op vooruit gaan. Zeker in combinatie met de BNG Sportlening die een aantrekkelijke rente biedt. Rente en aflossing zijn immers lager dan de energiebesparing. Hoe dat precies uitpakt, wordt door de adviseur van De Groene Club allemaal uitgezocht. Verenigingen hoeven zich daar dus niet zelf in te duiken.

Door dit traject aan te gaan kunnen wij het maximale eruit halen en op basis van stevige financiële berekeningen een afweging maken.

Van Langelaar ziet daarin momenteel de grote meerwaarde van De Groene Club. "Als iemand die routes zou kennen, dan is het De Groene Club. Door dit traject aan te gaan kunnen wij het maximale eruit halen en op basis van stevige financiële berekeningen een afweging maken. Doen we het zelf, dan krabbelen we bij wijze van spreken wat cijfers op de achterkant van een sigarendoosje. Nu ligt er een goed onderbouwd rapport waar altijd winst uit te halen valt." Daarnaast helpt De Groene Club met offerteaanvragen.

Want niet alleen de grote zaken komen aan bod. Ook zogenaamde quickwins; relatief kleine, simpele aanpassingen die een positief effect hebben op de energierekening. Een standby killer voor de tv, een tijdschakelaar voor de barkoeling. "Natuurlijk nu tijdens de coronasluiting, maar normaal gesproken kan die koeling ook doordeweeks uit. Als die vrijdagavond aangaat, is dat colaatje zaterdagochtend echt wel koud. En dat kleine stuk enkel glas in het clubgebouw? Nooit opgevallen. Soms liggen dingen voor het oprapen, maar zie je ze niet. Wij noemen dat de oja'tjes van de energiescan."

De Groene ClubWil je meer weten over de mogelijkheden die de De Groene Club biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Terug naar boven