Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op voetbal.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Maak van je kopbal geen kopzorgen

Redactie
KNVB Media
19 november 2019, 10:00

Hersenschudding: maak van je kopbal geen kopzorgen - Foto:

Duizelig na een klap op je hoofd? Misschien heb je wel een hersenschudding. Lees in dit artikel meer over wat je dan (niet) moet doen.

In plaats van de bal kop je tegen het voorhoofd van de tegenstander? Of een val met je hoofd op de grasmat? Zo’n klap zie je niet altijd aankomen. Daardoor maken de hersenen een snelle, onverwachte beweging. Soms loop je dan een hersenschudding op. En dat is een serieuze blessure, net zo serieus als een verdraaide knie of gekneusde rib.

Neem je hersenschudding serieus als blessure
Vorig jaar bezochten zo’n 500 voetballers de spoedeisende hulp door hersenschuddingen. Het is een ernstige blessure. Voel je je na een klap op je hoofd duizelig of misselijk? Heb je moeite met kijken, of kan je niet goed tegen licht en geluiden? Dan heb je misschien een (lichte) hersenschudding.

Met een verstuikte enkel ga je niet voetballen. Da’s logisch, want je kunt moeilijk lopen. Toch spelen veel voetballers door met een hersenschudding. Dat is een slecht idee. Door de klap kunnen de hersenen niet meer goed werken. Je wordt trager of krijgt hoofdpijn.


Snel testen: heeft iemand een hersenschudding?

Heeft een teamgenoot een klap tegen het hoofd gekregen? Dan kun je hem of haar helpen. Help de ander niet direct omhoog. Stel eerst een paar simpele vragen. Vraag bijvoorbeeld:

  • Tegen welk team spelen we nu?
  • Wat is de stand?
  • Welke dag is het vandaag?
Zo kun je zien of het geheugen nog werkt of dat iemand een hersenschudding heeft.


Doorspelen is levensgevaarlijk
Val je even weg na een botsing met het hoofd? Of voel je wel meteen klachten opkomen? Verlaat dan direct het veld. Doorspelen is dom. Als je in dezelfde wedstrijd namelijk nog een hersenschudding oploopt, kun je nog ergere klachten krijgen. Soms zelfs met gevaar voor je eigen leven!

Is een hersenschudding ernstig? Dat kun je controleren door de Hoofdletsel App te gebruiken. Bij twijfel bel je de dokter of 112. Wat je ook doet: speel nooit door. Denk niet dat het meevalt. Alle hersenschuddingen zijn anders, maar 1 ding is altijd hetzelfde: door de klap kun je zelf niet goed inschatten hoe het écht met je gaat.


Meer weten over jouw blessure?

Stel je vraag direct aan de bondsarts van de KNVB! Samen met zijn sportmedische team beantwoordt hij jouw vragen over voetbalblessures. Een service voor alle voetballers. Mogelijk gemaakt door de KNVB en Zilveren Kruis.


Herstellen van een hersenschudding
De meeste sporters staan binnen 10 dagen na een hersenschudding weer op het veld. Dan zijn de klachten weg. Dat geldt niet voor iedereen. 15% heeft toch langer de tijd nodig om te herstellen. Klachten kunnen namelijk ook maandenlang aanwezig blijven. Kinderen hebben langer de tijd nodig om te herstellen van een hersenschudding dan volwassen. Dat komt omdat de hersenen onder de 18 jaar volop in ontwikkeling zijn. Kind of niet: neem je herstel serieus. De kans op herhaling neemt namelijk toe als je weer begint met voetballen voordat je brein weer fit is.

Speciaal aanbod voor KNVB-leden

Herstellen van een blessure? Dat doe je met de juiste zorg. Zilveren Kruis biedt een collectieve zorgverzekering met korting en extra vergoedingen. In dit pakket zit de zorg die je als fanatieke voetballer nodig hebt.

5% korting op je basisverzekering
 
10% korting op je aanvullende verzekering
 
10% korting op je tandartsverzekering


Profiteer ook van deze sportieve dekkingen!

  • Second opinion, blessure- en herhalingsconsulten bij een sportarts, bijvoorbeeld bij het KNVB-centrum in Zeist;
  • Inspanningsdiagnostiek;
  • Sport- of Koelbrace;
  • Sportmedische begeleiding;
  • Voedingsvoorlichting;
  • Sportmedisch onderzoek;
  • Steunzolen of sportsteunzolen;
  • Sportmassage;

Bereken je premie


Wanneer mag ik weer terug het veld op?
Ga nooit met hoofdpijn of concentratieproblemen sporten. Pas wanneer je 1 week geen klachten hebt, mag je weer gaan voetballen. Voor kinderen is dat zelfs 2 weken. Zijn alle klachten weg? Dan mag je voorzichtig opbouwen. Ga bijvoorbeeld eerst een klein stukje hardlopen of fietsen en kijk hoe dat gaat.

 

De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld door KNVB Sportmedisch Centrum, in samenwerking met Zilveren Kruis.