Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op voetbal.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Waar zit je lies precies?

Redactie
KNVB Media
28 november 2019, 11:00

Foto:

Waar zit je lies precies? Dat voel je heel goed als je een liesblessure hebt. Deze blessure staat in de top 3 voor voetballers. Bereid je goed voor, voordat het ook bij jou in je lies schiet.

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo laten zich moeilijk met elkaar vergelijken. Maar beide topvoetballers hebben wel eens last van een liesblessure gehad. Dat is niet gek: liesblessures staan in de top 3 van meest voorkomende blessures. Weet jij wat je moet doen als je last van je lies hebt?

De lies: door voetballers veel gebruikt
Of je nu schiet, snel beweegt of juist stevig blijft staan: de lies gebruik je bijna elk moment in het voetbal. De lies loopt aan de binnenzijde van je bovenbeen. Bij een voetballerslies raakt deze spier overbelast. Is je lies licht overbelast? Dan voelt de spier harder dan normaal. Als de pijn aan je lies meevalt, kun je ermee doorspelen. Maar stop direct als je voelt dat de pijn erger wordt.

Duurt de overbelasting langer? Dan kan de spieraanhechting op het schaambeen pijn gaan doen. Stop dan met voetballen en laat je lies goed behandelen. Anders kunnen de klachten langer blijven zitten.


Meer weten over jouw blessure?

Stel je vraag aan de bondsarts van de KNVB! Samen met zijn sportmedische team beantwoordt hij jouw vragen over voetbalblessures.


Train je lies en pas je training aan
Liesklachten komen vaak voor aan het been waarmee je schiet. Je krijgt last van je liezen als de spieren nog niet sterk genoeg zijn om het schieten of andere bewegingen te verwerken. Spieren en pezen hebben namelijk tijd nodig om sterk te worden. Dit doe je door je spieren stapje voor stapje op te bouwen. Wil je te snel? Dan loop je de kans op liesklachten. Vandaar dat deze blessure vaker voorkomt aan het begin van het voetbalseizoen.

Voelt je lies stijfjes? Probeer dan wat rekoefeningen te doen. Niet om de spieren langer te maken, maar om de spanning op je spieren te verlagen. Doen je liezen pijn? Dan kan koelen soms de pijn verlichten. Het allerbelangrijkste is om zonder klachten te trainen en te spelen. Dus train of speel korter wanneer je last krijgt.

Weer trainen of spelen? Dat mag pas wanneer je volledig bent hersteld van je hamstringblessure. Neem daar dan ook echt de tijd voor. Ook kun je looptrainingen vervangen door cross-trainen of fietsen. Zolang je maar onthoudt: oefeningen mogen geen pijn veroorzaken. Begin licht en werk toe naar zwaardere trainingen.

Zelf testen: zo voelt een voetballerslies

  • Je liezen voelen stijfjes.
  • Dat gevoel verdwijnt na de warming-up, maar komt na een training of wedstrijd terug.
  • Dagen na de training of wedstrijd verandert de stijfheid in pijn. De pijn blijft de hele week.
  • De pijn wordt erger wanneer je schiet, wegdraait of kort sprint.

Herstellen van een liesblessure
Oké, stel: je hebt last van je lies. Ga je dan languit op de bank liggen en Eredivisiewedstrijden kijken? Nou, liever niet. De beste behandeling is blijven bewegen. Maar dan wel in aangepaste trainingsvormen. Tijdens oefeningen mogen je klachten niet erger worden. Dus je kunt wel schieten op het doel, maar minder vaak en minder hard bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor bewegingen als wenden, keren en aanzetten.

Gaan de klachten niet weg, ondanks aangepaste trainingen? Misschien heb je dan geen voetballerslies, maar ontstaan de klachten door iets anders. Bezoek dan een sportfysiotherapeut of sportarts en laat je herstel begeleiden.

Neem liesklachten serieus
Heb je eenmaal een voetballerslies, dan is de kans groot dat de blessure later terugkeert. Maar ook dan kunnen we leren van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Neem je klachten serieus. Net als de beste voetballers van dit moment. Het belangrijkste is dat je jouw spieren versterkt en daar de tijd voor neemt.

Speciaal aanbod voor KNVB-leden

Herstellen van een blessure? Dat doe je met de juiste zorg. Zilveren Kruis biedt een collectieve zorgverzekering met korting en extra vergoedingen. In dit pakket zit de zorg die je als fanatieke voetballer nodig hebt.

5% korting op je basisverzekering
 
10% korting op je aanvullende verzekering
 
10% korting op je tandartsverzekering


Profiteer ook van deze sportieve dekkingen!

  • Second opinion, blessure- en herhalingsconsulten bij een sportarts, bijvoorbeeld bij het KNVB-centrum in Zeist;
  • Inspanningsdiagnostiek;
  • Sport- of Koelbrace;
  • Sportmedische begeleiding;
  • Voedingsvoorlichting;
  • Sportmedisch onderzoek;
  • Steunzolen of sportsteunzolen;
  • Sportmassage;

Bereken je premie

 

De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld door KNVB Sportmedisch Centrum, in samenwerking met Zilveren Kruis.